Mina olen Poke Bowl, kuka sina olet?

Muistanpa reilun kymmenen vuoden takaa, kun Paloheinän golfkahvilassa muodikkaaseen peliasuun sonnustautunut naishenkilö huolellisen pohdinnan jälkeen lausui asiakaspalvelijalle: ”kankkatsapatta ja latta.” Nuori myyjätär katsoi hölmistyneenä naista ja tokaisi luontevasti: ”Mitäh?” En onnistunut pidättämään nauruntyrskähdystä. Hitaamman ja selkeämmin artikuloidun toiston jälkeen tilauksen sisältö selvisi myös asiakaspalvelijalle: ”Ai tsiabata kinkulla ja oliko se latte?”

Itse otin reissumiestä juustolla, enkä vain siksi, että se oli helpompi lausua. Myyjälle se oli toki reissari. Mustan kahvin sai vielä tuohon aikaan tilattua ilman tarkempia kuvailuja.

Se oli aikaa, jolloin tietyssä ikäryhmissä varsinkin nuorempien naisten piirissä levisi erikoinen tapa ääntää äät ja ööt ilman pilkkuja. Radiossakin ennustettiin saata ja odoteltiin rantasadetta. Rouva Jenni Haukio luki runoja paasta paahan, jne. Tietty ikäluokka kuulostaa unohtaneen pysyvästi kielestä äät ja ööt. Kymmenen uutisissa nuori naisankkuri ei edelleenkään suostu artikuloimaan äätä eikä öötä.

Joku tarjosi syyksi tietokoneiden englanninkielisiä näppäimistöjä, mutta syy taitaa kuitenkin olla se perinteinen. Eli se, etta pyritaan olemaan vahan makeampia kuin vähemman makeat. Riittää, kun joku pienissä tai suurissa piireissä suosittu henkilö alkaa syystä tai toisesta jättää vaikka äät ja ööt lausumatta ja katso! Ilmiö leviää viitetyhmässä kulovalkean tavoin.

Mediassa on pitkään saanut kärsiä ns. lähiömukelluksesta, jossa vokaalit hukkuvat kurkkuun ja ärrä korahtaa oudosti. Pääkaupunkiseudulla levinnyttä ja joistakin lähiökouluista ilmeisesti lähtöisin olevaa ilmaisutyyliä on erityisesti pitänyt yllä mediakokki Tomi Björk. Youtubesta löytyy kymmeniä näytteitä. Tyylipuhdasta lähiömurretta soveltaa julkisuudessa myös näyttelijä ja gameshow-osallistuja Eero Ritala. Näytteitä on edelleen tarjolla runsaasti Youtubessa.

Jossain vaiheessa 2000-luvulla levisi ainakin pääkaupunkiseudun nuorten miesten keskuudessa omituinen tapa puhua kumealla kurkkuäänellä. Haluttiin kenties korostaa äänen miehekkyttä, mutta ulostulema muistutti usein tahattoman humoristisesti Jope Ruonansuun sketsipuhetta. Esimerkit Youtubesta. Monen nelikymppisen kuulee edelleen jolkottavan asioitaan tällä ortodoksipapin liturgiaäänellä.

Tällaisia mikromurreryhmiä on paljon ja niitä syntyy alistuisesti lisää. Yhdessä lukiossa tai yläkoulussa saattaa tunnistaa oman murteen. Nuorten naisten skumpparyhmä ymmärtää erinomaisesti toisiaan, vaikka viereisessä pöydässä istuva tarvitsisi viestintää ymmärtääkseen tulkin. Golfkierroksen jälkeen peliä ruotiva kolmekymppinen miesporukka puhuu kuin yhdellä äänellä.

Puhekielen nyanssit perustuvat muotiin, erikoisuudentavoitteluun ja tarpeeseen osoittaa kuuluvansa johonkin ryhmään siinä missä kaikki muukin laumakäyttäytyminen. Trendikäs valikoi sanansa tarkoin ja kätevät ilmaisut ja uudet kielikuvat tarttuvat arkikieleen ja leviävät nopeasti.

Ennen pidettiin kokouksissa ja seminaareissakin vain tupakkataukoja tai muuten vain jaloiteltiin viisi minuuttia. Nykyisin pidetään biotaukoja. Lounaalla saatta olla tarjolla pokeboul.

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Mina olen Poke Bowl, kuka sina olet?

  1. Olavi Koskela sanoo:

    Joo ja siitä keleen niinkuttamisesta ei luultavasti päästä eroon, ennen kuin nämä nyt äänessä olevat polvet ovat jättäneet meidät rauhaan. Varsinkin YLEn meteorologien kielen ja sanojen käyttö saa aikaan täällä katsojissa melkein joka lähetyksessä riemunkiljahduksia. Poikkeuksena kyllä aina asiallinen Huutosen Matti. Ja se maantiede: Keski-Suomi on heidän mielestään liki poikkeuksetta Etelä-Suomessa. Se, että manner-Suomen keskipiste on Piippolassa, ei tunnu heitä häiritsevän. Voihan olla, että mielessä taustalla on vanha läänijako, mutta eiväthän säät ja ilmat sitä jakoa tiedä noudattaa. Ja yksi näistä erikoisista muotitavoista on puheääneen ryöminyt narina. Sitä en pysty tuottamaan itse, vaikka olen yrittänyt.

    Tykkää

Jätä kommentti