Pitäisikö pääministerin erota?

Onko pääministerin ns. juhliminen aiheuttanut Suomelle tai suomalaisille haittaa, onko se ollut omiaan riskeeraamaan kansallista turvallisuutta tai onko yökerhossa heiluminen romuttanut valtionjohdon tärkeintä tehtävää hoitavan Sanna Marinin uskottavuutta?

Näitä kysymyksiä esitettiin median toimesta pääministerille, kun hän piti perjantaina 19.8.2022 lehdistötilaisuuden vastatakseen jukisuuteen tulleiden pääministerin vapaa-ajanviettoa koskevien kuvien ja videoiden nostattamiin kysymyksiin.

Ainakaan tätä merkintää kirjoitettaessa (20.8.2022 noin klo 9-10) ei mediassa ollut vielä suoraan artikuloitu kysymystä siitä, pitäisikö pääministerin erota kohun takia. Kysymys leijuu ilmassa.

Sosiaalisessa mediassa, jota tuntuu medialle edustavan lähinnä Twitter, ovat reaktiot olleet ennennäkemättömän tulisia. Puolesta ja vastaan. Kommentoijan henkilöön käyvään solvaukseen mennään aikailematta ja vihaa tihkuva sähinä näyttää selvältä polarisaatiolta. Siis poliittista jakolinjaa selvemmältä kaksinapaisuudelta.

Muodikkaampaa ja nuorekkaampaa pääministeriä puolustetaan toisaalta varauksetta, ikään kuin vuodetut videot pääministerin bilettämisestä kuluisivat johonkin salajuoneen. Edistyksellisemmät boomerit huutelevat varovasti mukana mekanistista trendifilosofiaansa noudatellen. Konservatiivisemmissa puheenvuoroissa tuomitaan avoin juhliminen ja alkoholin käyttö suoraan epäsopivana käytöksenä pääministerille. Vastustavia näkemyksiä ei voi oikein uuspuritanismiksikaan tulkita. Ehkä kontrasti pääministerin konemaiseen Mrs. Know-it-all -julkikuvaan ärsyttää.

Kaikkein oudointa kuitenkin on avoin vihamielisyys mediaa kohtaan. Maailman mittakaavassa suorastaan kunnioittava pääministerin pressi sai aikaan reaktion, jossa kantavana teemana kyseenalaistettiin toimittajien oikeus tiedustella virassa olevan pääministerin vapaa-ajan tekemisiin liittyviä asioita.

Vaikuttaa siltä, että monen kansalaisen mielestä pääministerin ja Sanna Marinin tekemiset omalla ajalla ei kuulu kenellekään, varsinkaan medialla. Huolimatta siitä mitä hän tekee. Mahtaako kyse olla avoimen ja turvallisen hyvinvointiyhteiskunnan tuomasta harhasta sen rikkumattomuudesta: Ei meitä mikään tai kukaan uhkaa, eikä meitä kukaan yritä käyttää hyväksi.

Hokemaksi yltänyt yleisehkö mielipide pitää hyvänä, että vanhanaikaista pääministeri-instituutiota ravistellaan. Mitä sillä sitten tarkoitetaankaan.

Tarkoittaako se sitä, että hyvin konservatiivisiin toimintamalleihin perustuva politiikka ja eduskuntalaitos ovat vanhanaikaisia instituutioita, jotka eivät vastaa nykyisyyden muuttuneisiin vaatimuksiin. Vai edustavatko puolueet ja nykymuotoinen demokratia mahdollisesti käsiin vanhentuneita käytäntöjä yhteiskunnan päätöksenteossa.

Yksittäisen poliitikon rajojen rikkominen on yksittäisen poliitikon rajojen rikkomista. Sitä on tehty kautta historian tahallaan ja vahingossa. Pääministereitä on tullut ja mennyt kuin marjoja pihlajassa. Ja kuten pääministeri itse totesi, hän on vastuussa käytännössä äänestäjille.

Jotka ovat joka tapauksessa median antamien tietojen varassa. Valitettavaa onkin, että Sanna Marin, selvästi opastettuna, pyrki ikään kuin vetoamaan kansalaisiin median ohi. Se kuva, jota tässä hänestä pyritään luomaan on virheellinen.

Melkoisen rohkeaa pääministeriltä.

Minusta pääministerit voivat niin halutessaan juhlia parhaaksi katsomallaan tavalla ja kenen kanssa hyvänsä, mutta pääministeriksi ei kukaan pakota eikä pääministeriyttä voi riisua puhelinkopissa Teatterin Vipissä piipahduksen ajaksi. Nykyaika edellyttää hyvin tunnettua kaksinaismoralismia ja peli median kanssa on ikuista kissaa ja hiirtä.

Minusta pääministerillä ei ole ainakaan nykytiedon valossa mitään syytä erota.

PS. Panokset ovat kovia. Vaalit tulossa ja demarien kannatus on merkittäviltä osin Sanna Marinin takana.

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Pitäisikö pääministerin erota?

  1. Mikko Närhi sanoo:

    Hyvä kirjoitus Perttu. Aina elämme nyt-aikaa, jossa vallitsevat tämän hetken moraalisäännöt ja myös tekemisen kulttuurit. Meidän kaikkien oletetaan olevan koko ajan käytettävissä.
    Tässä yhteydessä on viitattu aikaisempiin eroihin. Niiden taustalla on poliittiset kysymykset, ei henkilökohtaiset touhut. Stubbilla oli toki sekäettä-tilanne.
    Sanna Marinin ei tarvitse erota ja siitä keskustelu on kaksinaismoralistista.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s