Käytithän vaalikonetta?

Kovasti on ihmetelty Facebookin pääkonttorilla, kun mittarit kilkattaa myyntiennätyksiä paikasta, josta joka kolmas digityöntekijä on edes kuullut. Tämmönen Finland. Onko se lähellä Ukrainaa? Joku meno siellä on, koska sensurointipyyntöjä tulee enemmän kuin koko Euroopasta yhteensä.

Ai siellä onkin vaalit! No se.

Hallituksen kokoontumiskiellot ovat estäneet vaalikampanjoinnin kaduilla ja toreilla. Paikallishallintoon tahtovat ovat joutuneet turvautumaan internetiin saadakseen itsensä ja erityisen sopivat ominaisuutensa esille valittaessa kuntiin ja kaupunkeihin valtuustoja. Erityisesti vanhempiin ihmisiin äänestysvauhtia saadakseen mainostaa joku itseään myös siinä paperisessa sanomalehdessä, jos joku muistaa.

Demokratian toteutumisen jonkinlaisena uhkana on pidetty sitä, että esimerkiksi pääkaupungin kaduilla ei tungeksi A6-kokoisia neliväriesitteitä itsestään jakavia vaaliehdokkaita. Eikä pienistä mökeistä ja teltoista, jossa poliittista hurmosta poljetaan kansaan kylmän kahvin ja kuuman debatin avulla. Ja kertomalla värikkäästi siitä, kuinka tuon viereisen teltan puolue leikkasi pässiltä kiveksetkin. Kun me ollaan ihmisen, eli sinun puolella ja nuo kaikki muut sinua vastaan. Ja näin meidän kesken on tuo Keijokin, vaikka meidän puolueessa ehdolla onkin.

On pohdittu Amerikan viime aikaisten varottavien esimerkkien valossa, kuinka demokratia saattaa pettää ihan demokratian keinoin. Kun ihmisille sanotaan, että minun puolue on oikeassa ja minä ehdokkaana niistäkin eniten oikeassa, niin sehän on fake news, eli valeuutinen. Mistä sen voi tietää tavallinen ihminen, joka käy töissä, mökillä ja marketissa. Kun netti pursuaa väärää tietoa eikä sitä erota kuin Ylen ajankohtaistoimitus. Nyt kun Hesarin luottopakki Saska Saarikoskikin on lipsahtanut pimeälle puolelle.

Hyvin vaikeaa on tavallisen ihmisen erottaa mikä on totta ja mikä valhetta.

Kun tolkutetaan, että veronkorotukset vähentävät ihmisten käytössä olevaa rahaa. Eihän se pidä paikkaansa kuin hyvätuloisten kohdalla, jotka haluavat pitää vähäosaisille kuuluvat rahat!

Tai että velkaa pitää ottaa satoja miljardeja euroja, jotta voidaan pitää koulut auki ja mummolle terveyskeskus alle 180 kilometrin päässä.

Veronmaksu on ihmisen parasta aikaa ja siitä maksetaan sairaanhoitajien pienet palkat ja pidetään yllä aivan liian pieniä poliisivoimia. Amerikkalaiset hävittäjätkin mennään ja ostetaan tuhansilla miljardeilla, ajatelkaa kuinka monta piikitystilaa sillä perustaisi, kuinka monta rollaattoria ostaisi tai homekouluja korjaisi. Kuntoportaista puhumattakaan.

Yksi hyvä ratkaisu erottamaan oikea väärästä on kuitenkin keksitty. Se on vaalikone.

Sinne voi mennä itse vastaamaan samoihin kysymyksiin kuin ehdokkaat ja siten automatisoidusti saada selville henkilö, jota olisi syytä äänestää.

Kysymyksillä pyritään kattamaan laajasti kunnallisen pätöksenteon kenttää ja saada eri poliittisia suuntauksia edustavien mielipide-erot selville. Erityisen demokraattinen on tietysti suosittu Ylen vaalikone, joka on tehty demokraattisesti valitun, eli kansan valitseman hallintoneuvoston valvonnassa työskentelevien demokraattisen toimitushenkilöstön toimesta oikeusvaltioperiaatetta kunnioittaen.

Alla olevat esimerkit eivät tietenkään ole Ylen vaalikoneesta, vaan ne ovat yksilöinnin vaikeuttamiseksi koottu useista vaalikonelähteistä:

”Onko mielestäsi hirmu tyhmää olla korottamatta veroja, jos kuntasi joutuu myymään vanhainkotinsa rikkaan kuntosaliksi?” A) Hirmu tyhmää B) Melko tyhmää C) Rikkaalla pitää olla kuntosali

”Edellinen hallitus leikkasi koulutuksesta. Pitääkö mielestäsi veroja korottaa, jotta lapsesi voisi aloittaa koulunkäynnin?” A) Erittäin pitäisi B) Pitäisi C) Veroja ei pidä korottaa vaan perustaa yksityiskouluja

”Euroopan Unioni kärsii koronapandemiasta, jonka 750 miljardin euron hengenpelastuspakettiin osallistuu Suomikin. Olisiko mielestäsi oikein, että espanjalaisilla lapsiperheillä ei olisi varaa tulla lomamatkalle Suomeen ja käydä Retretissä ja Puuhamaassa, jotka menisivät konkurssiin ja ainakin 50 työpaikkaa menetettäisiin ja pienillä paikkakunnilla saattaisivat lapset joutua koulukiusatuiksi vanhempien työttömyyden vuoksi? A) Ei ole yhtään oikein B) Ei oikein ole oikein C) Ihan oikein

”Ilmastonmuutos on ongelma. Pitäisikö ongelman ratkaisu antaa pelkästään yksityisille yrityksille vai pyrkiä ratkaisemaan se demokraattisesti valittujen poliitikkojen ja välttämättömien veronkorotusten avulla?” A) Yritykset maksimoivat voittonsa ja vievät rahat veroparatiisiin B) Demokraattinen ratkaisu on parempi C) Veroja pitää korottaa, koska muuten maapallosta tulee asumiskelvoton.

Ja niin edelleen. Sitten törähtää kolmen vartin knoppiaskartelun päätteeksi yksi ehdokas yli muiden ja pari vaihtoehtoa, jos sattuu vaikka väärä sukupuoli.

Ja Bogotassa, Kuala Lumpurissa sekä Wienissä eletään niin kuin ei mitään olisi tapahtunut. Vaikka pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan kohtalo on jälleen vaakalaudalla.

Avaan Facebookin ja antaudun vuolaaseen, mutta hyvin kohdistettuun vaalimainostulvaan.

”Tässä kuvassa olen taas kuten melkein joka päivä menossa Oodiin polkupyörällä. Suhtaudun kulman nisteihin rakastavasti koska ihmisarvo on jakelematon. Ja vaikka en tässä nyt sitä erityisesti halua nostaa esiin, niin olen Greenpeacen kuukausilahjoittaja.”

”Olen tavallisen ihmisen asialla ja vastustan näitä muiden puolueiden teennäisiä itsekorostajia. Ja verot annetaan ulkomaalaisille ja mitä se jää, kiikutetaan höyryävien lihapatojen äääressä istuvien euroopan unionin tyhjäntoimittajien tärvättäväksi. Tästä pitää tehdä loppu myös täällä Tölvänperällä! Tölvänperä takaisin alkuperäisille kolmelle tölvänperäläiselle!”

Demokratian juhlaa.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s