Uusmaalaiset, maalaiset ja uuskaupunkilaiset

Ja niin repesi jälleen maassamme kuilu maanmiesten välille.

Maamies katsoo tuvan ikkunasta tyhjää maantienmutkaa. Kammarin seinäkellon lyödessä kahdeksaa, nousee penkiltä ja nostaa henskelit työn vahvistamille olkapäilleen. Kääntää vielä ahavoituneet kasvonsa kohti omenapuun läpi laskevaa aurinkoa ja sitten asettuu salin nurkkaan kirjoituspöydän ääreen.

Tukihakemuksissa kovettuneet sormenpäät hakevat kuin varkain Facebook-kuvakkeen. Kuvat isoja moottoriveneitä ja vesijettejä vetävistä Tesloista ja maastureista alkavat kieppua päässä. Oluttölkkejä lentelee tienposkeen. Rap-musiikin pauhussa kustaan viiruksia pitkin pikkuteiden pientareita. Aurinkolaseihin ja typeriin hattuihin pukeutuneet honottavat naislaumat tivaavat kyläkaupasta yrttejä, joista ei siellä ole koskaan kuultukaan. Kaikki oluet viedään lauantaiehtoona. Eletään kuin viimeistä päivää ja lähtiessä jätetään viiruksia kihiseviä roskapusseja linjuripysäkille. Jäätelöpaperit juoksevat tuulessa pitkin kylänraittia. Huojutaan polkupyörillä edestakaisin tarktorin edellä ja pysähdellään mihin sattuu. Tungetaan pihaan kyselemään perunaa. Lie huumeissa päivät pitkät, suuret popmusiikkikuulokkeet koko ajan päässä kuin metsurilla harvennuksessa.

Paikallislehden kolumnisti esittää taidokkaassa mielipidekirjoituksessaan tieteellisesti perustellun kuulopuheen pohjalta hyytäviä ennusteita terveydenhuoltokapasiteetin tukkeutumisesta etelän viirusporukan saapuessa läträämään mökeilleen.

Kaiken päälle katoilta putoilevat ja viiltävät, toistaitoiset, helposti fileerauspuukolla peukalonsa lähes irti ja yritä siinä sitten terveysasemalla yhden terveyssisaren voimin pitää tehohoitokapasiteettia paikallisten saatavilla. Lainaapa sisäministeriäkin asiassa. Ja ei suomalainen, siis uusmaalainen suomalainen usko edes pääministeriä, joka sanoo, että nyt ei ole aika mennä mökille. Siis uusmaalaisten. Turkulaiset ja tamperelaiset voivat matkata mökeilleen ja pörrätä marketeissa kuten ennenkin, koska eivät asu Uudellamaalla.

”Rajat kiinni uusmaalaisia virustartuttajia ei pidä tänne päästää!”

Kommentti vähän lipsahtaa maailman ihmisten nähtäville, mutta nopeasti kasvava peukalomäärä vahvistaa sen, että tuolle rohkealle kiteytykselle oli tilausta.

Mökkipitäjänsä paikallislehteä seuraava uusimaalainen uuskaupunkilainen kiemurtelee hiukan huolestuneena seuratessaan veljesvihan purkautumista kolumnin kymmeniin kommentteihin. Suunnitelmat on tehty sulkurajan auettua huolellisesti. Kylmäkallet ovat pakastimessa ja täsmäisku lähimpään citymarkettiin on suunniteltu huolella. Mahdollisiin lähitäydennyshankintoihin on varustauduttu paikallisen urheiluseuran lippahatulla, jonka serkku oli kurillaan tuonut viisikymppisille. Siinä kyllä näyttää valitettavan paikalliselta.

Vielä varovainen soitto mökkitalkkarille, joka oli käynyt vesipumput ja muutenkin katsellut laiturit ja paikat läpi. Puhelussa mainitaan maksusuoritteesta vähän etuajassa. Parempi ehkä on, ettei nyt kovasti puhuttaisi sinne tulosta muille. On kuitenkin vähän ollut sellaista tuntua, että sinne ei meitä etelään muuttaneita nyt niin kaivata. Parempi kun ei sukulaisetkaan tietäis.

No ei kai siinä mitään, ketäs muita te täällä mökillä omissa oloissa tartuttaisitte. Ei, ei meillä ole mitään koronaa. Niin, mutta siellä sitä on niin paljon, että voipa kantautua tännekin. Ties vaikka auton renkaissa. Pitää ny mennä, tossa toisella puolella on lahtelaisporukalla illemmalla kuulemma juhlat, tarttee kaupalta hakee ostokset ja käydä puut kattomassa saunaan.

 

 

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Uusmaalaiset, maalaiset ja uuskaupunkilaiset

 1. Kyllä meillä täällä. sanoo:

  Vastakkainasettelu. Oma tai naapurin. Meidän kylältä tai naapurikylästä.
  Sieltä muualta tulivat eivät täältä.
  Ei ne siellä osaa sitäkään mitä täällä osataan.
  Kiinassa tehtyä, ei ole niin hyvä kuin se mitä täällä ei enää tehdä.
  Se joukkue on lätkässä huonompi, meidän on parempi.
  Ei ne osaa edes ajaa siellä etelässä, kyllä meillä täällä osataan.
  Helsinkiläiset on kaikki päättäjiä. Ne tulee ja tartuttaa meidät, vie meidän mustikat ja kalatkin katiskoista.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s