Lauttis ja Heikkaan Talo

Lauttis! Siis ihan oikeesti.

Uuden ostarin nimeksi on crowdsourcattu innovatiivinen Lauttis.

Koko kansalle julistettua avointa nimikilpailua ei ainakaan allekirjoittanut ole huomannut, joten en osaa sanoa, kuinka suuri osa paikallisväestöstä halusi kauppakeskukselle nimen, jolla Lauttasaarta olen kuullut kutsuttavan ainoastaan yhden kaverin mutsin toimesta 70-luvulla.

Laru, Balta, Drumssa. Muutamia käytössä olleita mainitakseni.

80-luvulla puuhattiin vähän vastaavaa projektia Vattuniemen tienoille. Sinne bygattiin kauppakeskus, jonka nimen harva tietää. Se tuli tunnetuksi Seston talona, sittemmin S-Marketin talona.

Nyttemmin ajan kuluttaman kompleksin nimeksi annettiin juhlallisin menoin Heikkaan Talo – Heikas Gård. Vaikka olisi tietysti pitänyt olla toisinpäin. Nimen suomalaisen version ikää en osaa sanoa.

Kysypä lämpimikseksesi lähipiiristä, kuinka moni mahtaa tämänkin tietää. Jos oikein muistan, niin nimeä ei taidettu kovin suuresta porukasta etsiä. Ei olisi kansa varmasti näin pitkältä osannut jauhelihan ostopaikalle nimeä hakea.

On ihan ok, että perimästä ammennetaan, mutta Lauttasaaren ammoisten kantatilojen nimien muistamattomuudesta ei huonoa omatuntoa pitele monikaan. Ja pelkään pahoin, että perimätiedossa on sukupolvenmentäviä aukkoja.

Ja ältsin muodikasta on tietysti panna kansa valitsemaan – tässä tapauksessa epäilemättä enintään muutama kymmenen henkilöä – omalle kauppakeskukselleen nimi. Paitsi että nyt siitä saa kärsiä jokainen.

Jos Rautatientorille päätettäisi pystyttää kauppakeskus, niin samalla metodilla nimeksi saataisi epäilemättä Hesa.

Aikaisemmin myötähäpeää ja ahdistusta aiheutti kauppiaiden keskuudessa levinnyt muoti nimittää puoteja kivoilla ja kansan suuhun sopivilla nimillä. Tuli Sokkaria ja Vekkaria ja Tapsan Isojakoa. Edesmennyt Westbest oli suorastaan sivistynyt poikkeus.

Että sikäli paluuta juurille, retrohan se on suurinta huutoa.

Jos vanhaan malliin kotiseututraditionalisteilta kysyttäisi, ja mikäli mitään linjaa nimeämispolitiikassa olisi, niin Lauttis olisi Bertas Gård. Eli siis se toinen kantatila. Ja kun nimen tulisi mitä ilmeisemmin olla suomenkielinen väännös, niin sen pitäisi olla Bertan Talo.

Voisi se tosin olla saaren historian valossa kyllä på svenska vähintään yhtä perustellusti.

PS. Nahkahousuntien nimi ei sitkeistä huhuista huolimatta ole peräisin saksalaisesta nahkatehtaasta, vaan pikkusaaresta Vattuniemen länsipuolella. Skinnbyxan etymologia onkin sitten jo hämärämpi case.

Normaali

4 kommenttia artikkeliin ”Lauttis ja Heikkaan Talo

 1. TT sanoo:

  60-luvulla syntyneet itähelsinkiläiset ovat joskus saattaneet sanoa Lauttis, mutta ei enää vuosi(kymmeni)in.

  Hienoa, että Kauppakeskus Itäkeskus tajusi muuttaa nimekseen Itis. Ehkä Lauttikselle käy myöhemmin samoin.

  Tykkää

 2. Elina sanoo:

  Nimi ei paljoa kyllä lämmitä, mutta tiedoksi kuitenkin että kilpailu oli kyllä melko isosti esillä. Siitä oli ainakin useampaan kertaan juttua Lauttasaari-lehdessä ja ”huipentumana” arvontaständi Lauttasaari-päivillä. Silloin ainakin nimikilpailu kuhisi porukkaa.

  Muut valmiit vaihtoehdot taisivat olla uksi merellinen, olisiko ollut Poiju, ja joku, jolla ei ollut ainakaan itselle mitään liittymää Laruun. Annettujen vaihtoehtojen ulkopuolelta olo vaikea nousta ohi.

  Harmi, ettet ollut mukana nimikeskustelussa kesällä, olisi saatu parempi.

  Tykkää

 3. Timo Vierikko sanoo:

  Samaa mieltä Pertun kanssa. Umpisurkea ja suorastaan moukkamainen nimiehdotus ostarille, Oli niin tai näin, ainahan nimeä voi muuttaa. Jos historiasta haluaisi kaivella, niin Steniuksen kauppapuutarha jäi aikanaan ostarin alle. Siitäkin voi jotain kehittää…. Nimiskabat jäi huomaamatta, kun olen nykyisin ulkopaikkakuntalainen Töölöstä. 50- ja 6o- luvun nuoret vielä muistaa Larun tai Drumssan sellaisena kuin se alkuun oli. Noina vuosina saari sai kirkon, hyddan, motarin, sillat, skolet, keskellä olevan kaislikon tilalle puiston ja sen vesitorninkin. Ryssis bygattiin uutta täyteen. Nämä määrittävät saaren vielä nytkin. Tuolta ajalta luulis löytyvän jotain sellaista pitävää, josta ostarillekin nimi voisi löytyä. Nimen keksimisen huvitoimikunta tai raati, pakki päälle ja parempaa etsimään. Jos uudet skabat pannaan pydeen, niin lupaan pohtia yhdessä aikalaisteni kanssa, jos meiltä vielä kysytään.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s